Ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων για την 6η Δεκέμβρη και τα Εξάρχεια

Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων συμμετείχε φέτος στην διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη με πολυπληθή παρουσία κατοίκων, εργαζομένων και συλλογικοτήτων της περιοχής, τιμώντας τον προ έξι ετών δολοφονημένο από την αστυνομία Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο λόγω της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού που διεκδικούσε το δικαίωμά του στην εκπαίδευση. Η μαζική και δυναμική πορεία της 6ης Δεκέμβρη έδειξε πως, παρά τις προσπάθειες που κάνει το κράτος έκτακτης ανάγκης να κλείσει τον κόσμο στα σπίτια του, δεν το καταφέρνει. Μετά το πέρας της πορείας, το μπλοκ της Λ.Σ. κατευθύνθηκε, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, στο μνημείο, στην συμβολή Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, όπου και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα.DSCN9436

Παρά την συστηματική πολιτική υποβάθμισης των Εξαρχείων και εκφοβισμού των κατοίκων, πολλοί από αυτούς έχουν δείξει κριτική στάση απέναντι σε όσα το ανάλγητο κράτος εξουσίας θέλει να προωθήσει, αντανακλαστικά αλληλεγγύης και αγωνιστική διάθεση (με όποιο τρόπο αυτή έχει εκδηλωθεί). Ταυτόχρονα, προασπίζουν την ιστορικότητα της περιοχής, τις δομές και τα στέκια δημιουργίας και αντίστασης, λειτουργώντας σαν ασπίδα, προστατεύοντας διαδηλωτές από την τυφλή αστυνομική βία, αντιμετωπίζοντας ακόμα και τον κίνδυνο καταγγελίας από μία μικρή μερίδα γειτόνων.

Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες ωμής βίας από την αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε δολοφονικές επιθέσεις με αύρες νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι 211 προσαγωγές στο σωρό, 43 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατασκευασμένα κατηγορητήρια και πολλούς τραυματισμούς διαδηλωτών, ακόμα και μετά τη σύλληψή τους. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους πολυάριθμους, κουκουλοφόρους και μη, ασφαλίτες που λειτούργησαν σαν ένα ακόμα τάγμα συλλήψεων, ενισχύοντας την καταστολή.

Σύμμαχος των διωκτικών αρχών κατά του αντιστεκόμενου κόσμου ήταν, όπως πάντα, τα ΜΜΕ. Κλασσικά φερέφωνα της αστυνομίας, παρουσίασαν για πολλοστή φορά τα Εξάρχεια ως τοπίο καταστροφών από τους διαδηλωτές, αποσιωπόντας το ρόλο της αστυνομίας σ’ αυτές. Μιλούσαν για “τάγματα ιπτάμενων αναρχικών”, προετοιμάζοντας το μέσο θεατή, που δεν έχει άμεση εικόνα, για το να δεχτεί ως αναγκαιότητα την ακόμα μεγαλύτερη καταστολή για όποιον διαδηλώνει και αντιστέκεται. Πάγια θέση μας είναι η απομάκρυνση από τα Εξάρχεια των ειδικών σωμάτων της αστυνομίας των οποίων ο ρόλος είναι καθαρά ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία.

Η Λ.Σ. Εξαρχείων έχει δηλώσει από την αρχή πως είναι αντίθετη σε κάθε είδους κοινωνικό κανιβαλισμό: ανεξάρτητα από το πώς επιλέγει ο καθένας να αντιδράσει σε αυτά που τον εξοντώνουν, με ή χωρίς βία, αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του διπλανού του, του αδύναμου και της γειτονιάς. Οι απειλές και οι τραμπουκισμοί ενάντια σε κατοίκους, το πλιάτσικο μικρών καταστημάτων και οι αναίτιοι βανδαλισμοί δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων και ζημιώνουν το κίνημα. Το μικρομάγαζο δεν εκπροσωπεί το μεγάλο κεφάλαιο και η κατάστροφή του δεν αποτελεί επαναστατική πράξη.

Σε εποχές που η αδικία γιγαντώνεται και οι δημοκρατικές ελευθερίες καταπατούνται, δεν μπορούμε να αφήνουμε τις ζωές μας στα χέρια άλλων. Η μόνη λύση είναι η αυτόοργάνωση και η συμμετοχή. Γι’ αυτό σας καλούμε στην ανοιχτή συνέλευσή μας, την οποία αποτελούν και συνδιαμορφώνουν κάτοικοι, εργαζόμενοι, συλλογικότητες και φίλοι των Εξαρχείων, κάθε Παρασκευή, στις 19:30, στο χώρο μας, Ανδρέου Μεταξά 12.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

exarhia.wordpress.com

Advertisements

3 thoughts on “Ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων για την 6η Δεκέμβρη και τα Εξάρχεια

 1. Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων έχει την εβδομαδιαία της συνέλευση αύριο στις 19:30, στην Τσαμαδού 15. Ελάτε από εκεί να συζητήσουμε την πρότασή σας και να δούμε αν μπορεί / πρέπει να διοργανωθεί κάτι και πότε.

  Προσωπικό σχόλιο του διαχειριστή:
  Ο λόγος ύπαρξης της Λ.Σ. είναι ακριβώς να ενωθούμε όλοι (κάτοικοι και συλλογικότητες) για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της γειτονιάς. Είναι κρίμα να βγαίνουν διαφορετικές πρωτοβουλίες κάθε λίγο και λιγάκι με τον ίδιο σκοπό.

  Από τον Ιούνιο που συγκροτήθηκε, η Λ.Σ. έχει κάνει δύο μεγάλες πορείες ενάντια στην αστυνομοκρατία και τις μαφίες, έχει διώξει μια πιάτσα ναρκωτικών από τη Θεμιστοκλέους, έκανε ένα μεγάλο φεστιβάλ τον Οκτώβριο απωθώντας τους εμπόρους ναρκωτικών από την πλατεία για ένα σαβ/κο, έφτιαξε ομάδες περιφρούρησης για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά φαινόμενα βίας και κοινωνικού κανιβαλισμού.Η δομή υπάρχει. Σε αυτή συμμετέχουν ενεργά: το πάρκο Ναυαρίνου, ο Σκόρος, το στέκι μεταναστών, το ΒΟΞ, το Νοσότρος, το Δι.Κα.Εξ., η ΑΔΥΕ και άλλες συλλογικότητες και στέκια.

  Μια έκκληση προς κάθε γείτονα – θαμώνα – στέκι – συλλογικότητα της περιοχής: πριν κάνετε μια δική σας “ενωτική πρωτοβουλία” κοιτάξτε μήπως αυτή που ήδη υπάρχει σας καλύπτει. Αν δεν συμφωνείτε με κάτι, αποχωρήστε αλλά όχι ο καθένας να κάνει την προσωπική του επανάσταση! Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες λειτουργούν διασπαστικά αντί να ενώνουν..

  Μετά τη συνέλευση θα έχουμε πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης για τον χώρο που προετοιμάζεται από τη Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων. Εκεί θα στεγασθούν άστεγες συλλογικότητες, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα από την εναλλακτική δομή παιδείας Αλε.Γρή.α και άλλα πολλά.

  Like

  • Συμφωνώ φίλε μου αλλά το κειμενάκι δεν μου φαίνεται για πρωτοβουλία…Είναι μια μικρή παρέμβαση από παιδιά της γειτονιάς.Δεν νομίζω ότι έχουν σκοπό τη διάσπαση ούτε την επαναστατική γυμναστική.Να εκφράσουν τη γνώμη τους θέλουν…Ραντεβού στους δρόμους!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s