Από τα Εξάρχεια της κρίσης στα Εξάρχεια της αυτοοργάνωσης

Τα Εξάρχεια μπορούν και πρέπει να παραμείνουν ένας χώρος ελευθερίας και αλληλοσεβασμού, μια περιοχή πολιτικής ζύμωσης και δημιουργικής έκφρασης, μια γειτονιά-σύμβολο που θα παράγει ιδέες και οράματα και θα πρεσβεύει τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Παρά το γεγονός ότι κάτοικοι και συλλογικότητες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και να αντιστέκονται στις συνθήκες της σύγχρονης βαρβαρότητας, υπάρχει η έντονη αίσθηση ότι ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει πια σε όλους μας. Ρατσιστικές, σεξιστικές και φασίζουσες συμπεριφορές εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά σε βάρος τόσο των κατοίκων, όσο και των θαμώνων της γειτονιάς. Ταυτόχρονα οι μαφίες στήνουν πιάτσες ναρκωτικών και καταλαμβάνουν την πλατεία και τους γύρω δρόμους, ενώ το εχθρικό  περιβάλλον συμπληρώνεται από ξυλοδαρμούς, τραμπουκισμούς και φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού κάθε είδους. Σε αυτή τη συνθήκη ο ρόλος της αστυνομίας είναι δεδομένος: “καλύπτει” τη δραστηριότητα των κερδοφόρων συμμοριών και καταστέλλει τις κοινωνικές αντιστάσεις.

Αποφασίσαμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και δημιουργήσαμε τη Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, για να ξαναγίνει η γειτονιά έτσι όπως την αγαπήσαμε, όλοι μαζί, κάτοικοι, εργαζόμενοι και συλλογικότητες.

Υπό αυτό το πλαίσιο, έχουμε κάνει έως τώρα τις εξής δράσεις:

 • Πάνω από 2.500 άτομα συμμετείχαν στην πορεία στις 5/6/2014, διατρανώνοντας την εναντίωσή τους στις μαφίες και στην υποβάθμιση των Εξαρχείων.
 • Η καθημερινή διαρκής παρουσία μας το περασμένο καλοκαίρι στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Δερβενίων κατόρθωσε να υψώσει ένα φράγμα στο ναρκοεμπόριο στο συγκεκριμένο σημείο. Καταλυτική συμβολή σε αυτή τη νίκη είχαν και έχουν η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των κατοίκων.
 • Δημιουργήθηκε ομάδα περιφρούρησης της Λαϊκής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιεί σε τακτική βάση ενημερωτικές παρεμβάσεις στην πλατεία, στο Πάρκο Ναυαρίνου και σε άλλα σημεία της γειτονιάς όπου υπάρχει πρόβλημα εμπορίας / χρήσης ναρκωτικών.
 • Με αφορμή τη βίαιη προσαγωγή και σύλληψη κατοίκου που διαμαρτυρήθηκε για τον έντονο και διαρκή θόρυβο της κλούβας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επί της Χαριλάου Τρικούπη, η Λαϊκή Συνέλευση, στις 27/9/2014 πραγματοποίησε ειρηνική συγκέντρωση και μαζική πορεία διαμαρτυρίας.
 • Διοργανώσαμεδιήμερο εκδηλώσεων πάνω στην πλατεία στις 18-19/10/2014, με μαζική παρουσία κόσμου της γειτονιάς, όπου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, δρώμενα για παιδιά και λαϊκό γλέντι.
 • Σταθήκαμε αλληλέγγυοι και συμπαρασταθήκαμε στα τρία μέλη του Κ*ΒΟΞ, συλλογικότητα που συμμετέχει ενεργά στη Λ.Σ., οι οποίοι, με αφορμή παρέμβαση αναρχικών στην πλ. Εξαρχείων ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, κλήθηκαν στον εισαγγελέα ως κατηγορούμενοι, με πρόσχημα ένα ανώνυμο
  τηλεφώνημα.
 • Συμμετείχαμε στην πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στις 6 Δεκέμβρη ως Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων και συμβάλαμε στην περιφρούρηση του σημείου της δολοφονίας.
 • Μετά από καταγγελία κατοίκων σε σχέση με την ηχορύπανση από κάποια μαγαζιά της περιοχής, προβήκαμε σε παρέμβαση / απευθυνθήκαμε στους συγκεκριμένους καταστηματάρχες ώστε να βρεθεί λύση στα πλαίσια ενός αμοιβαίου αλληλοσεβασμού.
 • Ανοίξαμε στέκι στα τέλη Νοέμβρη, στην Ανδρέου Μεταξά 12, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν χώρο συνέυρεσης των κατοίκων και να ενώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις της γειτονιάς. Σε αυτό τον χώρο, έχουμε ήδη διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις, όπως προβολές ταινιών, παραστάσεις, συζητήσεις και δρώμενα για παιδιά. Ο χώρος διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη και φιλοξενεί διάφορες πρωτοβουλίες κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου και δομές αλληλεγγύης, όπως η ΑλεΓρηΑ (δομή ελευθεριακής παιδείας). Επίσης, ο χώρος λειτουργεί ως καφενείο κάθε Τρίτη και Τετάρτη 17:00 με 20:00.

Στις σύγχρονες συνθήκες που επιβάλλονται, Κάλεσμαθεωρούμε αναγκαία την αυτοοργάνωση της γειτονιάς μας και της κάθε γειτονιάς. Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, μακριά από τον φόβο, την απομόνωση και τις λογικές της ανάθεσης.

Την Κυριακή, 10/5/2015 στις 18.00 εγκαινιάζουμε το Στέκι της Λ.Σ. στην Ανδρέα Μεταξά 12, και σας καλούμε όλουςνα συμμετέχετε στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “τί Εξάρχεια θέλουμε”, φέρνοντας τις δικές σας προτάσεις και προβληματισμούς για την περαιτέρω καλυτέρευση της γειτονιάς.

 

Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων συναντιέται κάθε Παρασκευή, στις 19:30, στην Ανδρέου Μεταξά 12.

SsΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
blog: https://exarhia.wordpress.com
facebook: Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s